V torek, 30. 6. 2020 pa smo pri nas praznovali. To je bil prav poseben praznični dan za vse, ki smo povezani z DMC-jem, še posebej pa za našega zelo aktivnega in srčnega prostovoljca GAŠPERJA ZEVNIKA, ki je iz rok predsednika države prejel DRŽAVNO PRIZNANJE NA PODROČJU PROSTOVOLJSTVA. Mi pa smo se veselili z njim in se še veselimo. GAŠPER, ŠE ENKRAT ISKRENE ČESTITKE IN HVALA ZA VSE TVOJE PREHOJENE PROSTOVOLJSKE POTI.

Z njim smo posneli intervju, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi: https://youtu.be/ARn1RrMUKg0 

Več si lahko preberete na https://www.karitas.si/gasper-zevnik-dobitnik-drzavnega-priznanja-na-podrocju-prostovoljstva/.

**********************************

Akademija prostovoljstva na DMC Cerklje v mesecu maju in juniju

Za nami je mesec maj, ki je bil za naš kraj prav poseben… Letošnje leto smo v sodelovanju z animatorji in družinami pripravili prav posebne šmarnice. Šmarnice so potekale preko youtube kanala Župnije Cerklje in vsak dan 

je zgodbo prebral nekdo drug. Poleg pa smo prisluhnili pesmi ali molitvi. Dnevno si je šmarnice naše župnije ogledalo vse od 500 do preko 1000 uporabnikov. Res veliko. 🙂 Vsakomur, ki je sodeloval se prav posebej zahvaljujemo. Še posebej pa Anji in Esteri Mariji, ki sta poskrbeli za montažo, komunikacijo in objavo.

V mesecu maju pa so se tudi zopet odprla vrata našega DMCja. Zopet smo za vas tudi v živo in ne samo virtualno. 🙂

V mesecu juniju se je pričelo tudi druženje za mlade ob sobotah. Skupini angleščine in nemščine bosta imeli še zaključno srečanje. Četrtkove ustvarjalne delavnice so imele letos prav poseben zaključek – na delavnici so gostili Anžeta Kuplenika – zmagovalca MasterChefa 2019. 

 

V času dela od doma pa smo za vas pripravili delavnice oz. predavanja preko Zooma. Za nami je vseh pet tednov.

  • Prvi teden je bil z nami Gašper Otrin s katerim smo skupaj poiskali Motivacijo za učenje. To je bila prva tema predavanja.
  • V drugem tednu smo imeli pričevanje mamice Helene Rozman, ki je prebolela raka in delila z nami, kako se sooča s preizkušnjami dandanes.
  • Tretji teden smo imeli za gosta Benjamina iz Inštituta Integrum, ki je predstavil Pasti pornografije na spletu.
  • Četrta delavnica je bila na temo »Žalovanje. Smrt. Kako pristopiti do sočloveka«. Miha nam je predstavil delo Hospica, osebno izkušnjo na taborih z otroki Levjesrčni in vsem delom, ki ga je imel z žalujočimi. Delavnica je bila res super, ganljiva in polna pomembnih informacij.
  • Za konec pa bomo v sredo, 17. junija ob 20ih, gostili kaplana iz Črnomlja, Boštjana Goriška, ki že mnogo let dela z Romi. Na zabaven in zanimiv način bo predstavil Kako potekajo pri njih maše, obredi, blagoslovi jedil in še kaj. Pridružite se in prisluhnite delo z drugo kulturo. Tudi za to se je potrebno prijaviti na mail.

 

Poleg vseh spletnih delavnic smo imeli tudi delavnico za animatorje, prostovoljce in vse, ki vas zanima kuhinja. V četrtek, 11.6.2020 ob 19ih so tudi mladostniki in odrasli kuhali z zmagovalcem Masterchefa 2019 – Anžetom Kuplenikom. Prišel je med nas, se na kratko predstavil in z nami delil skrivnosti kuhinje. Nekaj foto utrinkov si lahko pogledate na tej povezavi. 

V tem tednu bomo na našem dvorišču zbirali star papir. Zabojnik bo na dvorišču od srede, 17. junija do srede, 24. junija.  Povabimo vas, da še pred poletjem izpraznite kleti in s starim papirjem čim hitreje napolnimo zabojnik.

V sredo, 27. maja je bil VESELI DAN PROSTOVOLJSTVA .. Ob tej priložnosti smo tudi na DMCju smo veseli in hvaležni za naše prostovoljce in jih z veseljem sprejemamo v naše prostore. 🙂 Skupaj imamo polno idej in soustvarjamo boljšo družbo. Hvala vam za vsako delo in čas.

****************************************************************************

Akademija prostovoljstva

Poslanstvo projekta Akademija prostovoljstva, ki je skupen projekt Zavoda Nefiks in Društva Družinski in mladinski center Cerklje, je vzpostavitev kakovostne podpore in mentorstva mladim prostovoljcem, ki delujejo v lokalnem okolju ter promocija in ovrednotenje prostovoljstva kot enega od pomembnih dejavnikov pri kasnejšem zaposlovanju.
Projekt je bil izbran na javnem razpisu za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.Akademija prostovoljstva uresničuje svoje poslanstvo preko petih točk delovanja:
1.    Podpora in mentorstvo trenerjem, ki v Akademiji prostovoljstva sodelujejo kot  prostovoljci.
2.    Usposabljanja za prostovoljce v lokalnem okolju.
3.    Razvoj mentorske podpore za prostovoljce v lokalnem okolju.
4.    Razvoj regijskih skupin za intervizijo.
5.    Digitalna podpora mladinskemu delu.Akademijo prostovoljstva sestavlja konzorcij dveh partnerjev. Zavod Nefiks v projekt prinaša dolgoletne izkušnje dela s prostovoljci, izvajanjem usposabljanj, treningov in izobraževanj v lokalnem okolju, izkušnjo mentorstva v mladinskem delu ter izkušnje z digitalnimi oblikami mladinskega dela. Društvo Družinski in mladinski center Cerklje pa kot izkušen in prepoznan partner v lokalnem okolju v projekt prinaša izkušnje dela v lokalnem okolju, participacijo lokalne mladine, povezanost ter vpetost v lokalno okolje.

“Aktivnost sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019”